Oleje zimnotłoczone – właściwości 2
Oleje zimnotłoczone – właściwości

Spis treści

Wstęp do zdrowego żywienia

Co to są oleje naturalne zimnotłoczone?

Zalety olejów tłoczonych na zimno

Omega 3

Omega 6

Omega 9

Podsumowanie

 

 

 

Wstęp do zdrowego żywienia

 

W dobie dzisiejszych czasów coraz więcej osób interesuje się naturoterapią i tym co ta za sobą wnosi… Naturoterapia to przede wszystkim holistyczne podejście do zdrowia, oznacza to iż opiera się na założeniu, że stany umysłu, ducha i ciała wzajemnie wpływają na siebie i że należy leczyć cały organizm, a nie tylko jego jego chorą część. Z tego też powodu coraz większa grupa ludzi interesuje się tematyką związaną z psychobiologią, suplementacją, czy zdrowym nie przetworzonym żywieniem. Dziś zajmiemy się ostatnią tematyką w myśl słów Hipokratesa

,,Niechaj pożywienie będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”.

Przygodę ze zdrowym żywieniem zaczniemy od oleju, ale nie tego do którego przywykliśmy na co dzień. Dziś pod lupę bierzemy oleje zimnotłoczone nierafinowane, które aby zachowywały swoje pro zdrowotne właściwości obowiązkowo muszą się znajdować w lodówce w ciemnym szkle.

 

Co to są oleje naturalne zimnotłoczone?

 

Oleje tłoczone na zimno pozyskuje się z nasion i owoców, a nawet warzyw roślin oleistych. Rośliny te charakteryzują się wysoką zawartością tłuszczu. Oleje takie otrzymuje się w wyniku procesów mechanicznych, takich jak tłoczenie, przy zachowaniu odpowiedniej temperatury, zaś oczyszczanie olejów prowadzi się poprzez proces sedymentacji, filtracji lub wirowania. Dokładnie w ten sam sposób pozyskiwali olej nasi przodkowie, dlatego mówi się, że tłoczenie oleju tą metodą jest najstarszym naturalnym i ekologicznym sposobem na pozyskiwanie zimnotłoczonych olei nierafinowanych. Jest to metoda zgoła odmienna od tych stosowanych w wielkich zakładach gdzie stosuje się wysokie temperatury i sztuczne rozpuszczalniki w celu uzyskania wysokiej wydajności. W przypadku tłoczenia oleju na zimno wykorzystuje się do tego prasy hydrauliczne lub ślimakowe a cały proces odbywa się w niskich temperaturach nie przekraczających 40 stopni Celsjusza, dzięki czemu zachowują swoje właściwości prozdrowotne.

 

 

Prasa do tłoczenia na zimno

 

Prasa do tłoczenia na zimno

 

Zalety olejów tłoczonych na zimno

 

 

Oleje zimnotłoczone zawierają bardzo dużo substancji odżywczych, minerałów, witamin, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych a także przeciwutleniaczy. Dzięki odpowiedniemu procesowi produkcji nie tracą witaminy E, a ta witamina natomiast odgrywa bardzo istotną rolę w naszym organizmie, ponieważ zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej, a także wpływa korzystnie na zdrowie serca. Dzięki witaminie E oleje nie potrzebują dodatkowych sztucznych konserwantów ponieważ to ta witamina jest najlepszym naturalnym konserwantem. Co jeszcze wyjątkowego znajdziemy w olejach które powstają w procesie na „zimno”? Przede wszystkim bardzo ważna jest w nich obecność w dużych ilościach - nienasyconych kwasów tłuszczowych: omega-3 oraz omega-6, witamin które są rozpuszczalne w tłuszczach oraz soli mineralnych. NNKT to Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, inaczej nazywane potocznie witaminą F. Są to substancję których brakuje stale w naszym jedzeniu. Ich bogatym źródłem są tłuste ryby morskie, ale najlepszą alternatywą są właśnie oleje zimnotłoczone.

 

Podsumowując olej tłoczone na zimno są bogate w składniki odżywcze, takie jak witaminy, przeciwutleniacze, fosfolipidy, lecytyna i białko!

Po drugie są wolne od szkodliwych chemikaliów ponieważ podczas tłoczenia nie stosuje się żadnych chemikaliów.

Po trzecie tłoczone na zimno oleje maja niski poziom cholesterolu bo są ekstrahowane przy mniejszej ilości ciepła co oznacza więcej wartości odżywczych, które są świetne dla skóry, włosów, paznokci i pomagają w odchudzaniu, ponieważ są lekkostrawne.

Oleje nierafinowane wzmacniają również układ odpornościowy. Naturalne przeciwutleniacze w tłoczonym na zimno oleju pomagają zmniejszyć radykalne uszkodzenie komórek w naszym ciele a także są bogate w witaminę E.

Oleje zimnotłoczone są bogatym źródłem kwasów omega 3 – 6 – 9. Zarówno omega 3 jak i omega 6 są znane jako niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT co oznacza, że są niezbędnymi składnikami odżywczymi, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania i których nie można wyprodukować sam w przeciwieństwie do innych kwasów tłuszczowych. Dlatego muszą pochodzić z diety i muszą być spożywane regularnie, aby zapewnić organizmowi odpowiednia ilość kwasów. Przy braku kwasów omega mogą nastąpić zaburzenia, takie jak zaburzenia czynności nerek i wątroby, obniżenia funkcji odpornościowych, sucha lub popękana skóra a nawet depresja.

 

Omega 3

 

Omega 3 jest silnym przeciwzapalnym składnikiem odżywczym. Oleje tłoczone na zimno, w szczególności olej rzepakowy i lniany, które są szczególnie bogate w kwasy omega 3, jeśli będą regularnie spożywane, mogą być świetnym sposobem na wspieranie organizmu w łagodzeniu wszelkich stanów zapalnych i mogą pomóc w zapobieganiu niektórych typowych chorób.

 

Omega 6

 

Omega 6 to z kolei rodzaje tłuszczów, które znajdują się w oleju z nasion czarnej porzeczki, ogórecznika czy wiesiołka. Są niezbędne dla zdrowia ludzkiego, ale ciało nie może ich wytworzyć. Musimy dostarczyć je do organizmu poprzez jedzenie. Wraz z kwasami tłuszczowymi omega 3, kwasy tłuszczowe omega 6 odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu mózgu oraz prawidłowym wzroście i rozwoju. Jako rodzaj wielonienasyconych kwasów tłuszczowych kwasy omega 6 pomagają stymulować wzrost skóry i włosów, utrzymują zdrowe kości i utrzymują układ rozrodczy w dobrym stanie, a także regulują metabolizm.

 

Omega 9

 

Omega 9 korzystnie wpływa na serce, mózg i ogólne samopoczucie po spożyciu. Wiele badań wykazuje, że kwasy tłuszczowe omega 9 pomagają w zmniejszeniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i udaru mózgu, a także korzystnie wpływają na zdrowe serca. Dzieje się tak dlatego, ponieważ wykazano, że omega 9 zwiększa poziom cholesterolu HDL (dobry cholesterol) i obniża poziom cholesterolu LDL (zły cholesterol), a to z kolei pomaga w wyeliminowaniu nagromadzenia płytki w tętnicach, które znamy jako jedną z przyczyn zawałów serca i udarów mózgu. Kwasy tłuszczowe omega 9 znajdujące się w kwasie oleinowym mogą pomóc zwiększyć energię, zmniejszyć gniew i poprawić nastrój. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy, poprawia wydajność pamięci u osób z chorobą Alzheimera i zmniejsza insulinooporność u osób z cukrzycą.

 

Podsumowanie

 

Oleje zimnotłoczone nierafinowane powinny na stałe stałymi zagościć do naszej diety. Najlepiej znaleźć olej odpowiednio dobrany do potrzeb naszego organizmu i stosować go regularnie dodając do ulubionych potraw.

Komentarze do wpisu (2)

6 czerwca 2022

Oleje zimnotłoczone zawsze kupuję w sklepie Sosta. Moim faworytem jest olej lniany, ale mają tez całe mnóstwo innych produktów. Moje dzieci zajadają się miąższem z kokosa, a ja nie mam wyrzutów sumienia, że pozwalam im na słodycze :) rewelacyjny jest też olej z pestek dyni. Polecam!

16 czerwca 2022

Pani Joanno dziękujemy za komentarz. W Naturalnie U Nas też znajdzie Pani mnóstwo bardzo dobrych produktów - zachęcamy do zakupów i życzymy wszystkiego najlepszego.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl