bio babalscy mąka razowa żytnia typ 2000 1kg - bio babalscy

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 9,55 zł 9.55
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

BIO BABALSCY MĄKA RAZOWA ŻYTNIA TYP 2000 1KG - BIO BABALSCY



Opis

Żyto to zboże pochodzące z Bliskiego Wschodu, które od 3000 lat pełni ważną rolę w żywieniu człowieka.

Ziarna żyta są bogactwem wielu składników odżywczych a przede wszystkim żelaza, fosforu, sodu, potasu, jodu i wapna. Wysoka zawartość fitoestrogenów obniża ryzyko występowania nowotworów, przeciwdziała chorobie wieńcowej i osteoporozie. Są one również przeciwutleniaczami zwalczającymi wolne rodniki oraz mają właściwości grzybobójcze.

Właściwości mąki razowej żytniej

Żyto pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała poprzez wysoką zawartość błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości oraz reguluje perystaltykę jelit. Ponadto jest źródłem cennych beta- glukanów, które są uznane za naturalny preparat wspomagający odporność. Błonnik pokarmowy zawarty w życie jest również zalecanym pokarmem dla chorych na cukrzycę, gdyż nie podnosi gwałtownie stężenia glukozy we krwi.

Fosfor i wapń to elementy zawarte w mące żytniej, mające wpływ na wzmocnienie kości i zębów. Ich niedobór w diecie skutkuje rozwojem choroby jaką jest osteoporoza, niszczy szkliwo oraz sprzyja rozwojowi próchnicy. Warto więc regularnie dostarczać w pożywieniu te pierwiastki, aby zapobiegać skutkom ich niedoboru.

Za prawidłową pracę hormonów tarczycy odpowiada jod. Nie może zabraknąć go w diecie, gdyż skutki jego niedoboru mają negatywny wpływ na cały organizm. Regularna podaż jodu w posiłkach na bazie ekologicznych produktów, zapewnia jego dobre wchłanianie i pomaga cieszyć się zdrowiem.

Sód to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki niemu, a także innym elektrolitom takim jak potas, serce może sprawnie pracować a ciśnienie krwi jest na odpowiednim poziomie.

Kolejnym ważnym pierwiastkiem zawartym w mące żytniej jest żelazo, które wzmacnia krew, zapobiega anemii oraz odpowiada za transport tlenu do wszystkich komórek ciała. To właśnie dlatego przyjmowanie go z dietą jest tak ważne. O potrawy na bazie mąki żytniej powinny dbać głównie osoby będące na diecie jarskiej, gdyż naturalne pochodzenie zbóż pozwala dostarczyć odpowiednią jego ilość w dobrze przyswajalnej postaci. Dania z mąki razowej żytniej Mąka żytnia razowa jest doskonała do wypieku wartościowego chleba. Powstały wypiek jest ciemny, ciężki i bardzo odżywczy. Zarówno wypiekany na drożdżach jak i na zakwasie pozwala cieszyć się doskonałym smakiem. Polecany do wypieku z dodatkiem płatków owsianych, nasion słonecznika lub pestek dyni.

Wzmocnij organizm i zadbaj o pozytywną energię każdego dnia. Produkty powstałe zgodnie z naturą to najlepsze, co możesz podarować sobie i swoim bliskim.

Produkt rolnictwa ekologicznego.

Certyfikowane przez AgroBioTest nr 04194 B; RE-07/2005PL

Kraj pochodzenia – Polska

Wartości odżywcze w 100g produktu:

Wartość energetyczna 311 kcal (1305 kJ) Białko 5,6g Węglowodany 70,2g Tłuszcz 1,3g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl