bio babalscy makaron płaskurki świderki 400g - bio babalscy

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 8,93 zł 8.93
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

BIO BABALSCY MAKARON PŁASKURKI ŚWIDERKI 400G - BIO BABALSCY



Opis MAKARON PŁASKURKI ŚWIDERKI 400G

Płaskurka jest jedną z najstarszych form pszenicy. Powstała w Mezopotamii na terenach dzisiejszego Iraku. Szybko jednak stała się ziarnem uprawianym w całej Europie oraz Egipcie, gdzie stanowiła podstawowe ziarno przeznaczone do wypieku chleba. Dziś mało znana, niedoceniona, jednak posiadająca wiele nieocenionych właściwości pro zdrowotnych.

Właściwości makaronu z Płaskurki

Płaskurka jest bogatym źródłem antyoksydantów i składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, magnez oraz witaminy A, E, B jak również luteiny i błonnika, w którym znajdują się cenne beta-glukany pozytywnie oddziałujące na nasz układ odpornościowy.

Makaron wytworzony z ekologicznych ziaren płaskurki jest doskonałą bazą posiłku dla osób dbających o sylwetkę, ponieważ zawiera zaledwie 335 kcal w 100 g produktu. Ponadto wysoka zawartość błonnika pokarmowego zapewnia uczucie sytości, przyspiesza procesy trawienne oraz wpływa na wzrost tempa przemiany materii organizmu. Błonnik w diecie niezbędny jest również dla osób stale kontrolujących poziom cukru we krwi oraz frakcje złego cholesterolu.

Kolejny wyżej wspomniany składnik ziarna płaskurki to luteina. W naturze występuje jako żółty barwnik, który dostarczany z pożywieniem do organizmu zamienia się w naturalny filtr chroniący oko przed promieniowaniem UVA i UVB, jak również, będąc karotenoidem jest silnym przeciwutleniaczem, hamującym procesy powstawania komórek nowotworowych oraz procesy starzenia się.

Ze względu na wysoką zawartość dobrze przyswajalnego wapnia, makaron z ziaren płaskurki jest idealnym rozwiązaniem dla wegan chcących zdrowo zbilansować swoją dietę. Wapń jako budulec kości i zębów, oraz niezbędny pierwiastek wpływający na układ nerwowy oraz procesy krzepnięcia krwi jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Niezbędne w każdej diecie jest również źródło magnezu, który wzmacnia mięśnie i koi nerwy. W czasach, w których stres towarzyszy nam w każdym aspekcie życia, ilość i jakość magnezu jaką spożywamy jest wciąż zbyt niska.

Warto również pamiętać, że makaron z ziaren płaskurki zawiera gluten o innej budowie niż gluten pszenicy zwyczajnej, co sprawia, że może być on urozmaiceniem jadłospisu dla osób ograniczających gluten w swojej diecie.

Dania z makaronu z płaskurki Makaron z ziaren płaskurki jest bardzo dobrym dodatkiem do zup, zapiekanek, dań mięsnych oraz jarskich. Każda potrawa z nim nabiera wyjątkowego smaku. Zdrowa dieta, z przewagą produktów ekologicznych, niczym nie zanieczyszczonych sprawia, że wszystkie niezbędne witaminy, pierwiastki i substancje stają się w pełni przyswajalne, co skutkuje zdrowiem, witalnością i dobrym samopoczuciem.

Produkt rolnictwa ekologicznego.

Certyfikowane przez AgroBioTest nr 04194 B; RE-07/2005PL

Kraj pochodzenia – Polska

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl