Bezglutenowe muffiny jabłkowe z cynamonem 205 g bezglutenowe
Opis
BEZGLUTENOWE MUFFINY JABŁKOWE Z CYNAMONEM 205 g BEZGLUTENOWE
- Bezglutenowe
- Bez dodatku skrobi
- Bez laktozy
- Czysta etykieta
- Źródło błonnika, żelaza i wapnia
- Gotowe w 15 minut
Bezglutenowe Muffiny Yummity, to gotowa mieszanka do samodzielnego wypieku, w zaledwie 15 minut. Niezwykle wartościowy i zdrowy deser na bazie mąki z amarantusa, bez dodatku skrobi ani innych oczyszczonych mąk, stanowiący doskonałe źródło błonnika.
Użyty w muffinach cukier kokosowy BIO, cechuje niższy indeks glikemiczny od powszechnie używanego białego cukru. Za sprawą tego unikalnego składu, Muffiny Yummity sprzyjają utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi, prawidłowej pracy jelit i dają uczucie sytości na dłużej. Ponadto ok 4 Muffiny Yummity pokrywają, blisko ćwierć dziennego zapotrzebowania na wapń, którego prawidłowy poziom w organizmie sprzyja utrzymaniu zdrowych kości i zębów, a także blisko 1/3 zapotrzebowania na żelazo, co wspomaga prawidłową produkcję czerwonych krwinek, pracę układu odpornościowego i przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia.
Wyjątkowo aromatyczny smak, muffiny zawdzięczają użyciu liofilizowanych jabłek, które zachowują niemal w 100% witamy i smak w stosunku do surowych jabłek, korzennych przypraw i dodatkowi wyłącznie naturalnego aromatu jabłkowego.
Mąka z amarantusa 58 %, cukier kokosowy BIO* 34 %, kawałki jabłka liofilizowane bez skórki 4,8 %, mieszanka przypraw mielonych w zmiennych proporcjach (cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon), naturalny aromat, substancja spulchniająca: węglany sodu.
*34 % składników pochodzenia rolniczego zostało wyprodukowanych zgodnie
z zasadami produkcji ekologicznej.
Produkt może zawierać: soję, seler, gorczycę, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny.
Masa netto: 205 g
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
wartość energetyczna | 1572 kJ / 372 kcal |
tłuszcz | 4,6 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,2 g |
węglowodany | 71 g |
w tym cukry | 32 g |
błonnik | 6,3 g |
białko | 8,5 g |
sól | 0,27 g |
wapń | 178,1 mg (22 %)** |
żelazo | 4,41 mg (32 %)** |
** DRWS- Dzienna Referencyjna Wartość Spożycia
PRZYGOTUJ:
- 2 jaja
- 60 ml oleju
- 60 ml wody
- foremkę na 9 muffinek
- Piekarnik nagrzej do temperatury 200 °C (góra-dół, bez termoobiegu). Foremkę nasmaruj olejem.
- Do miski wbij jajka, dodaj wodę, olej i miksuj przez 1 minute.
- Wsyp mieszankę i całość miksuj przez kolejna minute.
TIP: Dla wzbogacenia smaku muffin użyj rozpuszczonego oleju kokosowego.