Bezglutenowe muffiny wiśniowe z nasionami chia 205 g
Opis
BEZGLUTENOWE MUFFINY WIŚNIOWE Z NASIONAMI CHIA 205 g
- Bezglutenowe
- Bez dodatku skrobi
- Bez laktozy
- Czysta etykieta
- Źródło błonnika, żelaza i wapnia
- Gotowe w 15 minut
Użyty w muffinach cukier kokosowy BIO, cechuje niższy indeks glikemiczny od powszechnie używanego zwykłego cukru. Za sprawą tego unikalnego składu, Muffiny Yummity sprzyjają utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi, prawidłowej pracy jelit i dają uczucie sytości na dłużej. Ponadto ok. 4 Muffiny Yummity pokrywają, aż ćwierć dziennego zapotrzebowania na wapń, którego prawidłowy poziom w organizmie sprzyja utrzymaniu zdrowych kości i zębów, a także blisko 1/3 zapotrzebowania na żelazo, co wspomaga prawidłową produkcję czerwonych krwinek, pracę układu odpornościowego i przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia.
Wyjątkowo aromatyczny smak, muffiny zawdzięczają użyciu liofilizowanych wiśni, które zachowują niemal w 100% witamy i smak w stosunku do wiśni surowych i dodatkowi wyłącznie naturalnego aromatu wiśniowego.
Mąka z amarantusa 54 %, cukier kokosowy BIO* 34 %, nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) – chia 4,8 %, wiśnie liofilizowane 3,9 %, naturalny aromat, substancja spulchniająca: węglany sodu.
*35 % składników pochodzenia rolniczego zostało wyprodukowanych zgodnie z zasadami produkcji ekologicznej.
Produkt może zawierać: soję, seler, gorczycę, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny.
Masa netto: 205 g
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
wartość energetyczna | 1597 kJ / 378 kcal |
tłuszcz | 5,8 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,3 g |
węglowodany | 69 g |
w tym cukry | 31 g |
błonnik | 7,2 g |
białko | 9,0 g |
sól | 0,28 g |
wapń | 203, 6 mg ( 25 %)** |
żelazo | 4,53 mg ( 32 %)** |
** DRWS- Dzienna Referencyjna Wartość Spożycia
PRZYGOTUJ:
- 2 jaja
- 60 ml oleju
- 60 ml wody
- foremkę na 9 muffinek
- Piekarnik nagrzej do temperatury 200 °C (góra-dół, bez termoobiegu). Foremkę nasmaruj olejem.
- Do miski wbij jajka, dodaj wode, olej i miksuj przez 1 minute.
- Wsyp mieszankę i całość miksuj przez kolejna minute.
- Ciasto rozlej do 1/2 wysokości foremek i piecz przez około 15 minut.
TIP: Dla wzbogacenia smaku muffin użyj rozpuszczonego oleju kokosowego.