Olej z owoców rokitnika 100ml - naturalnie u nas
Opis
OLEJ Z OWOCÓW ROKITNIKA 100ml - NATURALNIE U NAS
OLEJ Z OWOCÓW ROKITNIKA 100ml - NATURALNIE U NAS
Olej z rokitnika ze względu na swoje właściwości jest nazywany “złotem z Syberii”. Zawiera wiele substancji prozdrowotnych takich jak flawonoidy które działają przeciwutleniająco, garbniki działające antybakteryjnie i przeciwzapalnie oraz związki fenolowe które pomagają w dezynfekowaniu ran i otarć. Olej z rokitnika zawiera także witaminy A, C, E, K, B1, B2, B6 oraz kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Jest źródłem krzemu, fosforu, wapnia, magnezu, żelaza czy nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwas liponowy).Olej z rokitnika zawiera wysokie stężenie kwasu tłuszczowego palmityno-oleinowego Omega-7. Olej ten charakteryzuje pomarańczowo-czerwony, intensywny kolor oraz owocowy zapach.
Właściwości:
-
Olej z rokitnika przede wszystkim pomaga przy dolegliwościach układu pokarmowego
-
pomaga w leczeniu zgagi i wrzodów żołądka
-
posiada właściwości antyoksydacyjne i antynowotworowe
-
wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia
-
obniża poziom cholesterolu, glukozy i ciśnienia krwi
-
spożywanie oleju korzystnie sprzyja profilaktyce choroby niedokrwiennej serca
-
posiada działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne: pomaga w leczeniu aft, zapaleniu spojówek
-
wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy i stanów zapalnych błony śluzowej układu pokarmowego
-
działa regeneracyjnie np. w oparzeniach, odmrożeniach, bliznach
-
zapobiega miażdżycy
-
wygładza skórę i wyrównuje jej koloryt
-
zmniejsza zmarszczki
-
zapobiega wypadaniu włosów, rozdwajaniu się końcówek
Zastosowanie w kuchni :
-
dodatek do sałatek i surówek
-
do pieczywa
-
dobrze komponuje się z warzywami i owocami
-
dodatek do świeżo wyciskanych soków i przecierów owocowo-warzywnych
-
do past np. kanapkowych
-
jako składnik do pesto do makaronu.
Oleju z rokitnika nie powinny spożywać osoby cierpiące na stany zapalne trzustki, wątroby oraz kamicę żółciową i ostre zapalenie woreczka żółciowego.